diumenge, 27 de gener del 2008

Les bruixes del Pallars

M'agradaria saber si encara hi ha algú que practiqui la bruixeria al Pallars... pel que he pogut anar investigant, aquesta comarca va ser durant molts segles un dels punts de la nostra geografia on aquesta mena d'activitats.

Els rituals que he pogut llegir que feien devíen ser espectaculars per l'època, i en ells s'hi pot percebre clarament una influència directa que prové dels rituals orgiàstics que ja els grecs feien en honor a Dionís o Orfeu, on els conceptes de classe, posició o jerarquia eren abandonats i tothom es llançava desenfrenadament a una activitat que anava més enllà de l'hedonisme amb què ens ho mirem des del segle XXI. Per a ells allò era la connexió directa amb una esfera que estava per sobre de l'ésser humà, era el camí d'accés a un món tan ocult com real. Una bona prova d'això nés que, tot just començada la novel.la, Guiula recorre al boc de Biterna com a últim recurs, quan ja fins i tot les oracions i els remeis tradicionals li fallen. Aleshores, amb tota la bona intenció de l'amor de mare, recorre al que moralment no està clar que sigui bó, però que creu que li pot funcionar i salvar-li la filla.

Les bruixes, a més, van jugar un paper en la política: no era extrany que els senyors hi recorréssin per llançar maleficis als seus contrincants. Per això, entre altres motius, van aconseguir sobreviure a les muntanyes i en llocs amagats, on el senyors sabien que hi eren, però que en una mena de pacte tàcit no hi anaven a buscar-les.

4 comentaris:

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

és un bon tema el de les bruixes...
en seguim parlant,
un petó

L'Espolsada llibres ha dit...

Ostres t'he descobert al bloc de l'Assumpta Montellà... si sabessis els debats arran de les teves novel·les, estic encatada de poder-te saludar i dir-te que no em cansaré de recomanar als meus clients El falcó del comte, La pluja d'estels... aquesta última encara la tinc a la cua dels pendents.

L'Espolsada llibres ha dit...

Per cert, t'he enllaçat al meu bloc.

Anònim ha dit...

Hola, quina sort poder parlar amb vosaltres! Us agreixo que m'hagueu linkat als vostres blocs. Jo també us vincularé al meu.
Gràcies i espero que continuem xerrant de moltes coses.

ASSUMPTA CANTALOZELLA