L’acte va ser presentat per l’historiador local, Miquel Sánchez, que introduïa a l’escriptora repassant algunes de les novel.les que ha publicat.
Sánchez deia que l’obra de Cantalozella enganxa perquè ens manté en tensió fins al darrer full. Les seves novel.les, deia l’historiador, són historia, però també són ficció.
Del “Retorn d’Hug Roger” comenta que la formen dues histories paral·leles. Una amb el protagonista que és el comte Hug, personatge històric i l’altra amb l’historiador Oleguer Ribes, personatge de ficció que ens descobreix la vida del darrer comte del Pallars.
Assumpció Cantalozella, entre altres aspectes, explicava les diferències entre "Història" i "novel·la històrica”, així com de la dificultat de ser fidel, dins un text literari, al fons històric estudiat pels especialistes.
Comentava que amb aquesta novel.la es va barallar durant tot un any perquè, tot i que el personatge era atractiu, no volia escriure sobre un home que va protagonitzar la guerra de Remeses en la que molts dels morts eren la gent del poble.
Només quan va sorgir el personatge de ficció, Oleguer Ribes, va veure clar que la finalitzaria.
El darrer comte del Pallars
La filòloga i escriptora de Girona Assumpció Cantalozella redescobreix en aquest llibre el darrer Comte del Pallars (Lleida), personatge del segle XV que va ser uns dels darrers senyors feudals. Roger va ser un dels culpables de que Catalunya estigués en una Guerra Civil en el segle XV. Va ser l’únic noble català que Joan II no va perdonar a les Capitulacions de Pedralbes, motiu pel que es va retirar al Pallars, plantejant la creació de un estat independent en el cor dels Pirineus.
Hug Roger III tenia setze anys quan es va convertir en l'últim comte del Pallars en un marc històric tan conflictiu com el darrer tram del segle XV. L'anomenat «Senyor de les muntanyes» va ser un d'aquests nobles que la història ha de redescobrir. Hi ha historiadors que acusen Hug Roger des ser la causa principal que Catalunya rodolés pel desordre i la guerra; en canvi, altres, el veuen com a un home d'honor i un defensor de les llibertats del país.
Assumpció Cantalozella ha guanyat el premi Pere Calders de Literatura Catalana, 2003 per la novel.la Corpus de sang. Ha estat membre dels col·lectius Ofèlia Dracs i Lletrasset. També ha estat finalista del premi Sant Jordi 2002 amb "El falcó del comte".
La visita d’Assumpció Cantalozella s’emmarca en el programa Cafè amb lletres, una iniciativa de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola amb la col·laboració dels escriptors Isidre Grau, Miquel Sánchez, la Biblioteca Ca n'Altimira i la Llibreria L'Aranya.
El programa Cafè amb lletres permet prendre un cafè mentre es comparteix una estona amb l’autor convidat. El Cafè amb lletres és una activitat gratuïta.
A la Imatge, Assumpció Cantalozella amb el presentador de la xerrada, Miquel Sánchez
Noticia extretaa de http://www.cerdanyola.info/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada