dimarts, 5 de febrer del 2008

El Consell del Pallars

A l'edat mitjana el que ara coneixem com a Principat era un estat —salvant les distàncies amb els estats moderns— on s’hi produí el feudalisme en tota la seva extensió. Pierre Bonnassie i Jacques Debuy ens expliquen com el model del sistema de producció feudal és dóna a Normandia, Llombardia i Catalunya.

Hi havia llocs del Principat on aquest sistema era frenat per constitucions i privilegis obtinguts dels nobles. A través de la novel.la es pot constatar com el Pallars era una zona d’aquestes. Disposava de Consell de les valls, semblant al sistema de les ciutats catalanes, com és el cas de Barcelona amb el conegut Consell de Cent. Un altre organisme eren les Corts. Aquesta organització confereix una certa independència al Pallars i sotmet el comte al poder de la població.

Durant els anys 1480-1484, bona part de la tensió entre el Principat i un Pallars que desitja la independència total és deguda al mals tractes a què fou sotmès el seu comte Hug Roger III. Aquests fets violents han estat una de les històries al voltant de les quals gira la novel.la de l'Hug Roger, tot i que hi té una capdal importància la vida quotidiana de la gent que vivia dins les valls, amb els costums i supersticions.

És en aquest punt on la novel.la històrica juga també un paper diferenciat respecte els altres gèneres literaris. El seu poder de divulgació de coneixements històrics és immens si hi són tractats amb respecte. Acosta més la població no especialitzada en Història als tractats canònics.

Vestir la Història de novel.la no és necessàriament un exercici que porti a la manca de rigor i , en canvi, el llenguatge literari i tots els elements utilitzats per a una bona trama poden fer assequible d’una manera molt interessant fets cabdals per a saber qui som.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan reneguem de l'edat mitjana tot qualificant-la de violenta, no tenim en compte que ara mateix la violència regeix el nostre món. En segons quins llocs del planeta, a través de guerres alçades amb armes, a la manera de sempre. Per més que ara l'armament sigui més sofisticat -i mortífer. Dins la societat en general, la violència del poder econòmic és espectacular, entre altres coses, perquè ens obliga a viure amb un consum sovint intolerable. Això, sense oblidar l'agressivitat del tracte de poder personal en els col.lectius humans de les empreses. ASSUMPCIÓ CANTALOZELLA

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

estic totalment d'acord amb tu quan dius que la divulgació de la Història a través d'un llenguatge planer serveix per fer adeptes i transmetre dades i informació que d'altra manera seria impossible.
Fontana, el gran mestre deia que als historiadors (i s'incloia) ens falta la faceta de divulgació, que anavem curts, entre altres coses, perquè no en sabem de divulgar i estem massa tancats en el mon endogàmic de les universitats.
Tu mateixa, a traves de les teves novel.les històriques amb rigor, dones oportunitats als teus lectors d'aprendre Història.

Anònim ha dit...

Jo també comparteixo una forta passió per la història, i m'agrada la novel.la com a font de divulgació històrica, però també co ma possible especulació. Cal anar amb compte de no embolidar el lector, tot i que és essencial comptar amb la intel.ligència del qui te el llibre entre les mans. Un llibre de ficció històrica, no un llibre d'història.
M'ha encantat el teu nou llibre, Assumpta, i el del Corpus de Sang també... els he devorat tots dos en qüestió d'hores, i celebro poder-t'ho dir a través del teu bloc...
Una abraçada!

Quim Rabaionet

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

Moltes Gracies Quim

i Assumpció, ens veiem el 27 amb moltes ganes

Assumpció Cantalozella ha dit...

Quim Rabionet, M'encanta que t'agradi el meu llibre. Segurament hi has posat molt de la teva part per tal que s'hagi produït una resposta positiva. Una novel.la no acaba d'existir mai del tot. Només és un acte de comunicació artística entre l'autor/a i cadascun dels lectors. L'impacte que rep el lector es la descodificació d'allò que ha escrit l'autor.
T'he respost molt tard. Tenia un munt de feina. Assumpció Cantalozella

Assumpció Cantalozella ha dit...

Si entreu a la meva pàgina -enllaç a la d'Assumpta Montellà- podreu veure la lluita que portem contra la MAT. Us agrairé que hi feu comentaris, si ho creieu adient. Ens cal molta força per tal d'aconseguir un soterrament.
ASSUMPCIÓ CANTALOZELLA