dijous, 14 d’agost del 2008

LA LÍNIA DE MOLT ALTA TENSIÓ

TEMA: LA LÍNIA DE 400 KV.

AQUEST ESCRIT ES VA LLIURAR AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT, JOSÉ MONTILLA.

Honorable President de la Generalitat de Catalunya.

Sigueu benvingut a la nostra ciutat.

Aprofitem l’avinentesa de la vostra cordial visita per a fer-vos arribar el malestar del nostre poble pel pas aeri de la MAT damunt les muntanyes que el circumden i al bell mig de les ermites romàniques i el castell medieval, monuments tots ells recentment restaurats per la Generalitat de Catalunya. Amb l’agreujant que també travessa els conjunts granítics de primer ordre que posseeix la muntanya.

Els llocs on la planificació de REE transcorre en el projecte d’execució que acabem de rebre són:
El nostre patrimoni cultural i geològic.
El conjunt medieval és conegut per tots els sectors amants del romànic català. Els complexos granítics amb roques basculants han estat protegits en la seva major part per la universitat de Girona en un estudi realitzat el 1994 pel Dr. Pallí (i altri). Tots aquests aspectes converteixen el camí de la MAT en el més freqüentat per l’esbarjo de la nostra ciutat, la qual disposa de diversos grups d’excursionisme, ciclisme de muntanya, escalada dels turons granítics, etc. És impossible cap excursió de les habituals sense passar per sota els 400 KV., cosa que, com deveu saber, converteix en perillós cap trajecte.

El nostre patrimoni paisagístic. La MAT, en el projecte, travessa tota la façana muntanyenca de nord-oest de Santa Coloma de Farners. Aquesta muntanya, juntament amb la de Farners, és una paret de les dues que formen la Vall on Santa Coloma està assentada.

Per altra banda, aquestes muntanyes, sobretot les de Roca-Guillera-Farners-Roca Abellera fins Argimon, són absolutament ignífues i han sofert diversos incendis importants, que només la riquesa bosquetana del sector ha anat recuperant. El darrer fou l’any 1995 i deixà el Rocar fins Argimon i San Pere Cercada assolats. Així mateix, el sector és molt afectat per les intenses tempestes d’estiu, que han arribat a cremar arbres. No cal dir que tots aquests aspectes converteixen el pas aeri de la línia de molt alta tensió en especialment perillós.

Considerant tots els conflictes que el pas de la molt alta tensió provoca a Santa Coloma de Farners i Riudarenes, -que avui ens preocupen especialment per la premura amb què cal fer les al·legacions del tram esmentat, i sense que per això oblidem la resta del país—, manifestem que:

*la ciutadania està en contra del pas aeri del traçat
*la ciutadania farà tot el que calgui per tal que la MAT no passi aèria vulnerant el paisatge i el medi natural i humà del nostre país.

Per tant demanem, i fins i tot exigim utilitzant els nostres drets democràtics:

EL SOTERRAMENT DE LA MAT


Sta. Coloma de Farners, sis de juny de 2008