divendres, 29 de febrer del 2008

Reviu a Serra d'Or (a través de l'enllaç de 'El violinista celest')

Hug Roger segons Assumpció Cantalozella.
xrtrigo | enllaç permanent | dimarts, 22 de gener de 2008 | 09:58h
Les novel·les històriques, passin o no una època de gran interès mediàtic, sempre tenen lectors entusiastes que esperen amb ansietat la darrera proposta. Però sovint no arriben a tenir la qualitat i l’ambició necessàries per entrar dins del que podríem anomenar com a Literatura amb majúscules. És per això que els autors capaços d’anar més enllà dels tòpics i d’assolir un llenguatge creïble pel lector contemporani destaquen de les novel·les més comercials d’aquest gènere.

És el cas de l’escriptora gironina Assumpció Cantalozella que, amb un ritme de publicacions pausat i uns temes molt ben escollits, ocupa des de fa anys un lloc de privilegi entre els autors que conreen la novel·la històrica. Així, després de la notable El falcó del comte, va publicar Corpus de sang i ara dóna un altre pas en la seva trajectòria amb El retorn d’Hug Roger...

Si atenem el que ens diu la web del Museu d’Història de Catalunya, Hug Roger III “fou testimoni i protagonista destacadíssim d’un dels períodes més determinants de la història de Catalunya: el segle XV, una època a cavall entre el món medieval i el Renaixement, una època de canvis i transformacions vers l’establiment de l’Estat modern.“ Assumpció Cantalozella desgrana amb passió el personatge a través d’una escriptura que sap barrejar amb encert raons històriques amb humanes, a més de retratar l’època amb un llenguatge directe i efectiu no exempt per moments d’un lirisme moderat que ajuda a elevar la seva proposta per sobre d’altres menys reeixides.
Però El retorn d’Hug Roger té altres característiques que esdevenen fonamentals en la seva capacitat per atraure el lector. D’una banda, la inclusió d’una trama paral·lela que té lloc en l’actualitat i que ajuda el lector a introduir-se en una època tan llunyana. En aquest sentit, sembla que aquest tipus de novel·les adquireixen un major interès quan la trama pròpiament històrica ve acompanyada per alguna peripècia que ens ajudi a visualitzar el passat des del present. Cantalozella sap harmonitzar les dues escriptures i atorgar-les un registre diferent i atractiu. Estem doncs davant d’un llibre de doble interès per al lector, pel retrat i la investigació d’un retall de la nostra història no gaire freqüentat i per l’ambició de l’autora a l’hora de convertir el passat en una narració que es correspon amb els paràmetres moderns del llenguatge novel·lesc.
________________________________
Assumpció Cantalozella, El retorn d’Hug Roger,
Barcelona, Proa, 2007, 324 p. (Publicat a Serra d’Or)